Over de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Waarom organiseert de VNG deze verkiezing?

In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag Handicap ingevoerd. Veel gemeenten werken al hard aan toegankelijkheid. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De VNG verbindt alle gemeenten in Nederland. Het doel van de VNG is om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners zo goed mogelijk kunnen bedienen. Met deze verkiezing wil de VNG gemeenten die al goed bezig zijn in het zonnetje zetten. Verder zorgen we ervoor dat gemeenten tijdens de verkiezing van elkaar leren. De verkiezing is op deze manier voor elke gemeente van toegevoegde waarde.

Hoe werkt de verkiezing?

De verkiezing bestaat uit drie rondes. In ronde 1 kunnen alle 342 Nederlandse gemeenten en de 3 bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba beoordeeld worden. De 10 gemeenten met de beste beoordeling gaan door naar ronde 2. Alle Nederlanders kunnen dan hun stem op een van deze gemeenten uit brengen. De 3 gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale. In de finale bepaalt de vakjury wie de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 wint. Ook reiken ze een aanmoedigingsprijs uit aan een van de gemeenten uit de top 10. Lees hier alle regels van de verkiezing.

Hoe kan ik de verkiezing delen?

We hebben een verkiezingspakket gemaakt. Hierin vind je materialen die je kunt delen. We hebben een animatie en illustraties in verschillende formaten gemaakt. Ook hebben we teksten geschreven voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief, op sociale media of WhatsApp. Uiteraard is alles toegankelijk gemaakt.

Hoe meer mensen meedoen aan de verkiezing, hoe meer gemeenten ervan kunnen leren. Dus wil je de verkiezing delen met bijvoorbeeld collega’s, inwoners, vrienden en familie? Graag! Bekijk hier het verkiezingspakket.

Wat levert de verkiezing mijn gemeente op?

De verkiezing geeft inzicht in hoe inwoners de toegankelijkheid van jouw gemeente ervaren. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Het levert motiverende complimenten en concrete handvatten op om mee aan de slag te gaan. Vanuit de VNG zetten we de verkiezing in als middel om samenwerking en kennisdeling over toegankelijkheid nog meer te stimuleren. Daarom organiseren we in de zomer van 2024 inspiratiebezoeken in de gemeenten uit de top 10. Ook werken we aan de bewustwording bij inwoners. Want we kunnen allemaal een bijdrage leveren aan een toegankelijker Nederland.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid betekent dat iedereen ergens gebruik van kan maken. Dat betekent dat mensen met een beperking ook dezelfde kansen krijgen om mee te doen. Zodat iedereen kan meedoen op zijn eigen manier. Gemeenten moeten daarom zorgen dat hun voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn. Dit gaat bijvoorbeeld om openbare toiletten, websites of scholen. Wil je meer weten over toegankelijkheid in de samenleving? We vertellen je er alles over. Lees meer over toegankelijkheid.