Kennismaken met lid van de vakjury: Guusje ter Horst

interview

“Mijn naam is Guusje ter Horst en ik was de afgelopen 1,5 jaar bestuurlijk aanjager van het programma Doe Onbeperkt Mee op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Mijn rol was daarbij om ervoor te zorgen dat we in Nederland op een goede manier aan de slag gaan met het VN-verdrag Handicap. De motivatie om mij hiervoor in te zetten haal ik uit mijn ervaringen met mijn stiefzoon. Hij had een progressieve spierziekte. Ik maakte van dichtbij mee hoe belangrijk toegankelijkheid is in het dagelijks leven van iemand met een beperking.

Dit jaar ben ik bezig geweest om gemeenten aan te sporen om een Lokale Inclusie Agenda op te stellen. Gemeenten hebben namelijk een belangrijke rol in het toegankelijk maken van onze samenleving. Op het moment heeft ongeveer 50% van de Nederlandse gemeenten een Lokale Inclusie Agenda. Door gemeenten persoonlijk te benaderen merkte ik dat zij graag tot een Lokale Inclusie Agenda komen.

Met een gemotiveerde wethouder en de inbreng van ervaringsdeskundigen, weet ik zeker dat we snel meer gemeenten met een Lokale Inclusie Agenda hebben. Goede voorbeelden van gemeenten die al een agenda hebben, helpen daar extra bij. Dat geldt ook voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Daarom vind ik het een eer om in de jury van de verkiezing te zitten en mij op deze manier nog meer in te zetten voor een toegankelijker Nederland.”