Westerkwartier

Campagneposter van Westerkwartier voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland met verschillende gebouwen en plekken uit Westerkwartier. In de lucht staat de tekst "STEM OP" met daaronder een gemeentebord met de tekst "gemeente Westerkwartier."

Alles over toegankelijkheid in de gemeente Westerkwartier

Provincie: Groningen

Aantal inwoners: 64.896

Lokale Inclusie Agenda (LIA): sinds 2018

Hoe werkt de gemeente Westerkwartier aan toegankelijkheid?

We willen dat in Westerkwartier iedereen zich medeverantwoordelijk voelt voor het versterken van gelijke kansen en het waarderen van ieders talenten. 

We vinden het belangrijk dat iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden heeft om mee te doen. Ongeacht leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, godsdienst, seksuele voorkeur en ongeacht of ze een ziekte of beperking hebben. We zetten in op:

  • Fysiek meedoen
  • Sociaal meedoen
  • Financieel meedoen (betaalbaarheid)
  • Digitaal meedoen
  • Bewustwording

We zijn blij met actieve inzet, adviezen en initiatieven vanuit organisaties zoals Platform Toegankelijk Westerkwartier (PTW), de Adviesraad Sociaal Domein Westerkwartier (ASDW) en Onderling Sterk (mensen met een verstandelijke beperking). We ondersteunen deze organisaties en betrekken hen actief bij gemeentelijke ontwikkelingen. 

We zijn trots op wat we al bereikt hebben. Maar we zijn er nog niet. We willen vooral bewustwording vergroten en naleving stimuleren. Daarom vernieuwen we onze Lokale Inclusie Agenda. 

Elly Dragstra

Elly is lid van het Platform Toegankelijk Westerkwartier (PTW) en de Adviesraad Sociaal Domein. “Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt, waaronder het centrum van Leek toegankelijker maken. Laten we de wereld een beetje mooier maken voor mensen met een beperking.”

Een foto van Elly samen met een meneer.

Op welk project is de gemeente Westerkwartier trots?

Mensen moeten op allerlei manieren mee kunnen doen. We noemen 5 voorbeelden waarop we trots zijn:

Fysiek meedoen.

  • Stemmal: zodat blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen in het stemhokje. Dit doen ze met behulp van een speciale plaat met gaten, die over het stembiljet wordt gelegd.
  • Oogcafé Westerkwartier: een maandelijks evenement voor blinden en slechtzienden.

Sociaal meedoen.

  • Prokkel op het stembureau. Mensen met een verstandelijke beperking helpen mee op het stembureau
  • “Nu we er toch zijn” op NPO. Westerkwartier werd bezocht door NPO-presentatoren en beoordeeld op onze LHBTQIA+ vriendelijkheid. We kwamen er positief uit!

Digitaal meedoen.

  • Proeftuin digitale inclusie / Digitaal Meedoen Pakket: Inwoners die niet digitaal vaardig zijn en weinig geld hebben, krijgen een betaalbare internetaansluiting thuis, een laptop, cursussen en passende hulp aan huis en in de buurt.

Financieel meedoen.

  • Potjeswijzer: Een digitale vindplaats voor alle hulpaanbod voor minima. 

Bewustwording.

  • Kennis/ervaringsbijeenkomst voor ambtenaren. We organiseren verschillende bijeenkomsten voor onze medewerkers.

Jacob Mulder

Jacob is voorzitter van Paletzorg, lid van Platform Toegankelijk Westerkwartier en ambassadeur van de Coalitie van Inclusie. “In co-creatie met de gemeente lukt veel. Samen, dus: niets over ons, zonder ons! Toegankelijkheid, diversiteit en inclusie zijn belangrijk én mensenwerk. Op z’n Gronings: nait soez’n, deurbroez’n!”

Een foto van Jacob in een rolstoel. Hij heeft een laptop op schoot.

Wat kan de gemeente Westerkwartier nog beter doen?

  • bewustwording vergroten onder inwoners en organisaties
  • bewustwording vergroten onder medewerkers van de gemeente
  • meer inzetten op sociaal meedoen (ook aandacht voor LHBTQIA+)

We gaan met ervaringsdeskundigen en relevante organisaties in onze gemeente een nieuwe Lokale Inclusie Agenda opstellen en uitvoeren. Bovenstaande onderwerpen worden daarin meegenomen. 

Welke tip heeft de gemeente Westerkwartier voor andere gemeenten?

Stimuleer dat ervaringsdeskundigen (in dit geval inwoners die moeite hebben om fysiek, sociaal, digitaal en financieel mee te doen in de samenleving) zich actief inzetten voor een inclusieve samenleving. Zij geven het beste advies aan de gemeente. Zo subsidiëren wij PTW en Onderling Sterk en hebben we een Adviesraad Sociaal Domein. We nemen hun adviezen serieus en doen er ook iets mee. 

Een portretfoto van Wethouder Nederveen.

“Toegankelijkheid is geen luxe, maar een recht. In de gemeente Westerkwartier streven we ernaar dat alle inwoners gelijkwaardig kunnen deelnemen aan het openbare leven en gebruik kunnen maken van onze diensten.”

Bert Nederveen Wethouder

Bekijk hieronder de oproep van Wethouder Nederveen om te stemmen op Westerkwartier.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van cookies.

Ook maakten Westerkwartier en Noordenveld een video waarin zij toegankelijkheid in hun gemeenten bespreken. Bekijk de video hieronder!

Deze content is beschikbaar na het accepteren van cookies.

Verslag Geheime Gast

Afgelopen maand bezocht een Geheime Gast Westerkwartier en beoordeelde de gemeente op haar toegankelijkheid. Lees het verslag hier.

Geheime Gast in Westerkwartier