Hengelo

Campagneposter van Hengelo voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland met verschillende gebouwen en plekken uit Hengelo. In de lucht staat de tekst "STEM OP" met daaronder een gemeentebord met de tekst "gemeente Hengelo."

Alles over toegankelijkheid in de gemeente Hengelo

Provincie: Overijssel

Aantal inwoners: 83.058

Lokale Inclusie Agenda (LIA): sinds 2020

Hoe werkt de gemeente Hengelo aan toegankelijkheid?

Sinds 2020 werken we met het Actieplan Toegankelijkheid, samen met Stichting Gehandicaptenraad Hengelo en Bartiméus. Dit plan moet ervoor zorgen dat de stad voor iedereen toegankelijk wordt.

De gemeente werkt aan belangrijke doelen zoals het bewust maken van mensen, het aanpassen van gebouwen en de openbare ruimte. Een goede samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en de gemeente is heel belangrijk.

Daan Broeze

Daan is rolstoelgebruiker sinds 1972. Hij is de voorzitter van de gehandicaptenraad en zet zich in voor een toegankelijke stad. ‘Kleine obstakels kunnen grote impact hebben voor mensen met een beperking. Door de goede samenwerking tussen de gehandicaptenraad en de gemeente kunnen obstakels vaak worden weggenomen.’

Een foto van Daan in een rolstoel. Hij draagt een groen met zwart gestreepte polotrui.

Op welk project is de gemeente Hengelo trots?

We werken aan toegankelijk openbaar vervoer door bushaltes te verbeteren. Ook moet sport toegankelijk zijn voor iedereen. We hebben toegankelijke sportplekken door de hele stad. 

Tijdens de Europese verkiezingen werkten we met een stemlocatie voor blinden en slechtzienden. Dit zorgt voor de inclusiviteit en zelfredzaamheid.

We hebben duidelijke bewegwijzering en een toegankelijk toilet op ons Marktplein. De Stichting Gehandicaptenraad Hengelo geeft advies aan de gemeente en wordt bij nieuwe projecten vanaf het begin betrokken. 

Voor basisschoolleerlingen organiseren we workshops over toegankelijkheid, waarbij kinderen ervaren hoe het is om een activiteit te doen als ze een beperking hebben. 

Rob Kolner

Rob is slechtziend. Hij is al 17 jaar lid van de gehandicaptenraad en is naast zijn werk als ervaringsdeskundige bij Bartiméus ook voorzitter van de Oogvereniging Overijssel. “Hoewel mijn zicht beperkt is, zie ik duidelijk hoe kleine verbeteringen een groot verschil maken. De stad is mooier geworden en biedt nu meer gemak voor mensen met een beperking.”

Een foto van Rob Kolner. Hij draagt een lichtblauw overhemd en een donkerblauw vest.

Wat kan de gemeente Hengelo nog beter doen?

Toegankelijkheid is niet voor iedereen logisch. Daarom blijven we werken aan bewustwording, bijvoorbeeld door mee te doen aan de Week van Toegankelijkheid.

We stimuleren ondernemers om rekening te houden met de toegankelijkheid van hun bedrijf. Zo hopen we een Hengelo te creëren waarin iedereen zich welkom en begrepen voelt.

Welke tip heeft de gemeente Hengelo voor andere gemeenten?

Het is belangrijk om niet te veel tegelijk te willen doen. Laat ervaringsdeskundigen bepalen wat belangrijk is! Hun inzichten zijn cruciaal voor effectieve verbeteringen. Zet hun tips om in actie. Pas bestaande situaties aan als dat nodig is. Luister bij nieuwe projecten vanaf het begin al naar ze.

Een foto van Wethouder Luttikholt. Ze draagt een blauw overhemd met bloemen.

“Door goed te luisteren naar onze inwoners, hun behoeften serieus te nemen en hierop actie te ondernemen, streven we ernaar om van Hengelo een stad te maken waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.”

Marie-José Luttikholt Wethouder

Bekijk hieronder de oproep van Wethouder Luttikholt om te stemmen op Hengelo.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van cookies.

Verslag Geheime Gast

Afgelopen maand bezocht een Geheime Gast Hengelo en beoordeelde de gemeente op haar toegankelijkheid. Lees het verslag hier.

Geheime Gast in Hengelo