Hardenberg

Campagneposter van Hardenberg voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland met verschillende gebouwen en plekken uit Hardenberg. In de lucht staat de tekst "STEM OP" met daaronder een gemeentebord met de tekst "gemeente Hardenberg."

Alles over toegankelijkheid in de gemeente Hardenberg

Provincie: Overijssel

Aantal inwoners: 62.932

Lokale Inclusie Agenda (LIA): 2020

Hoe werkt de gemeente Hardenberg aan toegankelijkheid?

Toegankelijkheid en diversiteit zijn belangrijk voor ons. We willen gelijke rechten, vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen. We werken veel samen met organisaties en ervaringsdeskundigen. Zo organiseren we elk jaar het ervaringsdeskundigencafé. 

Wij kijken niet alleen naar de fysieke toegankelijkheid. Wij zetten ons ook in voor de toegankelijkheid van informatie en communicatie. Onze interne werkgroep ‘Direct Duidelijk Doen’ helpt hierbij. Ook toegankelijke dienstverlening vinden we belangrijk. Wij laten onze medewerkers ervaren hoe het is om te leven met een beperking. Door deze aanpak vergroten we de motivatie van medewerkers om toegankelijk te denken. 

Marlies Veurink

Marlies zit in het bestuur van Platform Inclusief Gemeente Hardenberg en levert een belangrijke bijdrage aan de toegankelijkheid in de gemeente. “Ik zet mij in voor toegankelijke festivals en evenementen. Met behulp van de routekaart toegankelijke festivals help ik organisatoren hun evenement toegankelijk te maken.”

Een foto van Marlies zittend in een rolstoel. Marlies kijkt uit over een natuurgebied.

Op welk project is de gemeente Hardenberg trots?

We kijken bij elk project altijd naar toegankelijkheid. Denk aan bouwplannen, maar ook aan sociale programma’s. Bijvoorbeeld bij het ontwerpen van de toegankelijke anjerroute: een toegankelijke wandeling die we samen met de gemeenten Ommen en Dalfsen en uiteraard ervaringsdeskundigen maakten.

Iedereen is welkom in onze gemeente.  Daarom voeren we campagne tegen discriminatie. Hiervoor gebruiken we lokale discriminatieverhalen, van mensen uit de gemeente. We laten mensen aan het woord die zelf discriminatie hebben ervaren. Hun verhalen zijn enorm waardevol.

Bob Kastelein

Door zinloos geweld heeft Bob in 1998 blijvende hersenschade opgelopen (NAH). Bob zit in een werkgroep inclusie. In die werkgroep zitten raadsleden, Platform Inclusief Gemeente Hardenberg, de participatieraad en de gemeente Hardenberg. “Voor onzichtbare handicaps hebben we extra aandacht nodig. Het lijkt erop dat hier minder begrip voor is.”

Een foto van Bob. Hij steekt zijn duim op.

Wat kan de gemeente Hardenberg nog beter doen?

Iedereen binnen de gemeente is bezig met toegankelijkheid. Maar het kan altijd beter. We willen dat alle collega’s het standaard in hun werkproces hebben. Ook stimuleren we ondernemers om te werken aan toegankelijkheid.

Welke tip heeft de Hardenberg voor andere gemeenten?

Werk altijd samen met ervaringsdeskundigen. Samen weet je wat beter kan en samen zoek je naar oplossingen.

Geef een klein budget voor toegankelijkheid om de bewustwording te vergroten. Maar gebruik dit niet om bij te dragen aan uitvoering van projecten! Dit moet uit de projectgelden worden gefinancierd, dan ben je echt inclusief bezig. Toegankelijkheid is onderdeel van het geheel en daarmee niet nodig om apart te financieren. Zo zorg je ervoor dat het in elk project de juiste aandacht krijgt. Zo werk je aan bewustwording bij iedereen in de gemeente.

Een portretfoto van Wethouder Alwin Mussche

“Wij streven naar gelijke rechten, vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen. Hierbij richten we ons op fysieke toegankelijkheid, informatie toegankelijkheid en de toegankelijkheid van dienstverlening.”

Alwin Mussche Wethouder

Bekijk hieronder de oproep van wethouder Mussche om te stemmen op Hardenberg.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van cookies.

Geheime Gast Hardenberg

Afgelopen maand bezocht een Geheime Gast Hardenberg en beoordeelde de gemeente op haar toegankelijkheid. Lees het verslag hier.

Geheime Gast in Hardenberg