Eersel

Campagneposter van Eersel voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland met verschillende gebouwen en plekken uit Eersel. In de lucht staat de tekst "STEM OP" met daaronder een gemeentebord met de tekst "gemeente Eersel".

Alles over toegankelijkheid in de gemeente Eersel

Provincie: Noord-Brabant

Aantal inwoners: 20.199

Lokale Inclusie Agenda (LIA): sinds 2019, vernieuwd in 2024

Hoe werkt de gemeente Eersel aan toegankelijkheid?

We werken hard aan het toegankelijk maken van de gemeente voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Maar we doen ook veel rondom digitale toegankelijkheid en laaggeletterdheid. We hebben een lange actielijst. Maar we merken dat het belangrijk is om focus aan te brengen. Je kunt niet alles tegelijk doen! Het belangrijkste? Steun hebben in de samenleving en binnen de gemeente.

Samen met lokale belangenorganisaties werken we aan onze toegankelijkheid. Zo hebben we met Platform voor mensen met een beperking (PMB) en de Adviesraad Sociaal Domein onze LIA gemaakt. Vanaf 2024 kijken we nog breder naar inclusie. We betrekken bewust ook andere groepen bij de Lokale Inclusie Agenda. Denk dan aan de regenbooggemeenschap en aan mensen met een andere culturele afkomst.

Sabrina Schoenmaker

Sabrina is moeder van 3 jonge kinderen en zit in een rolstoel. Ze denkt veel mee over hoe je dingen mogelijk maakt voor mensen met een beperking. “Er werd meteen actie ondernomen toen ik contact opnam om de toegankelijkheid van de Natuurpoort te verbeteren. Ik voel betrokkenheid en verbeterkracht.”

 

Een foto van Sabrina zittend in een rolstoel.

Op welk project is de gemeente Eersel trots?

We maakten samen met dorpsraden en het PMB toegankelijke ommetjes. Dit zijn leuke routes van 3 tot 5 kilometer. Ze zijn toegankelijk voor mensen met een beperking, maar ook voor bijvoorbeeld kinderwagens.  

Zo ligt er een verhard wandelpad om de Buurtboerderij en Vlindertuin. Zo kan iedereen de dieren zien. De boerderij verwelkomt cliënten van verschillende zorginstellingen uit de omgeving, wat zorgt voor een toegankelijke werkplek en leuke activiteiten voor jong en oud.   

We werken ook aan een toegankelijk, genderneutraal openbaar toilet op de Markt in Eersel.

Thjeu Houben

Thjeu is slechtziend, lid van de inclusiewerkgroep en voorzitter van het Platform voor Mensen met een Beperking. “De gemeente Eersel staat open voor toegankelijkheid, maar de uitvoering gaat traag en wordt niet altijd voldoende gecontroleerd. Ik kan bijvoorbeeld nog niet toegankelijk vanuit mijn huis naar het verkeersknooppunt reizen.”

Een portretfoto van Thjeu. Hij heeft een overhemd aan.

Wat kan de gemeente Eersel nog beter doen?

We moeten nog meer en beter samenwerken met onze eigen inwoners. Vorig jaar hebben onze ambtenaren en gemeenteraad meegedaan aan lessen over inclusie. Daar leerden we nog beter dat we inwoners moeten betrekken bij het maken van beleid. Dit hebben we opgenomen in onze nieuwe Lokale Inclusie Agenda.

Welke tip heeft de gemeente Eersel voor andere gemeenten?

Ga zoveel mogelijk in gesprek met belangenorganisaties, ervaringsdeskundigen en inwoners van de gemeente. Stel je open en luister echt, zonder aannames of oordelen. In Eersel werken we hier hard aan. Het zorgt voor fijne samenwerkingen en constructieve en structurele oplossingen.

Een foto van Wethouder Beex. Hij heeft een maatpak aan en een das om.

“Ieder jaar zetten we nieuwe stappen om Eersel steeds wat toegankelijker te maken. Belangrijk; want in Eersel telt iedereen mee!”

Eric Beex Wethouder

Bekijk hieronder de oproep van Wethouder Beex om op Eersel te stemmen.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van cookies.

Verslag Geheime Gast

Afgelopen maand bezocht een Geheime Gast Eersel en beoordeelde de gemeente op haar toegankelijkheid. Lees het verslag hier.

Geheime Gast in Eersel