Op 9 augustus 2024 bezocht ik gemeente Rotterdam. Ik beoordeelde samen met mijn moeder de gemeente op haar toegankelijkheid.
De website en de sociale media zijn best toegankelijk, maar soms wel ingewikkeld voor kinderen en mensen met een licht verstandelijke beperking. De video’s zijn wel allemaal ondertiteld en ik snap ze ook goed.
Eerst gingen we naar het gemeentehuis. Deze was goed toegankelijk: we konden om de hoek parkeren op een toegankelijke parkeerplek. De traplift bij de ingang werkte goed: wat een fijn systeem! De baliemedewerker vertelde dat Rotterdam een grote stad is met veel verschillende nationaliteiten. Ze willen met iedereen rekening houden, ook met mensen en kinderen met een beperking. De mensen van de wijk kunnen ideeën insturen, dan kijkt de gemeente of ze het kunnen oplossen.
Wat mij opviel: het bord met huisregels in het gebouw is alleen niet goed leesbaar voor mensen met een visuele beperking.
Lunch bij Brasserie Jules. Het wandelpad er naartoe was heel toegankelijk, maar er waren trappen en een drempel om binnen te komen. We zagen niet zo goed hoe mensen met een fysieke beperking naar binnen kunnen. In de drempel zat ook nog een gevaarlijk gat. De wc was ook niet echt toegankelijk. Ik kon er gebruik van maken, maar als je in een rolstoel zit is dat echt heel moeilijk.
Op de website van het Maritiem Museum staat informatie over hun toegankelijkheid. Maar het is niet goed leesbaar voor slechtziende mensen. Dit kan beter. Verder was het museum goed toegankelijk. Ik miste alleen een lift buiten bij de trappen, zodat ik ook bij de LEGO-boot kon komen!Wat ik nog tegen de gemeente wil zeggen: fijn dat er veel ramps (een korte hellingsbaan over een drempel voor rolstoelen en kinderwagens) in Rotterdam zijn, maar soms staan er palen of fietsen op de stoep. Daardoor kun je er heel moeilijk langs met een rolstoel of looprek.