Geheime Gast in Hengelo

interview

Ik ging op 8 augustus naar de gemeente Hengelo. Ik beoordeelde de gemeente op haar toegankelijkheid.

De website is prettig en duidelijk. De teksten zijn duidelijk te begrijpen. Meteen op de homepagina staat er informatie over wmo, hulp en ondersteuning. De pagina hierover is helder beschreven en verwijst ook naar een speciaal zorgloket voor meer hulp op het gemeentehuis zelf. Alle video’s zijn ondertiteld op Facebook, en ook echt duidelijk en informatief.

Ik moest even zoeken naar de hoofdingang van het gemeentehuis. De wegwijzers zijn niet duidelijk en de geleidelijnen stoppen niet voor de deur. De fontein voor de deur is ook lastig voor mensen die niet kunnen zien. Die gaat soms ineens aan en dan kun je nat worden.

Binnen was het beter dan buiten. Duidelijke indeling, brede deuren, geen drempels en geleidelijnen. Het toegankelijk toilet was ook goed en makkelijk vindbaar naast de gewone wc’s. Ook alle baliemedewerkers waren heel vriendelijk en wisten veel van toegankelijkheid, ze brachten me in contact met het Lokale Inclusie Panel en schreven dingen op die ik moest weten (omdat ik niet goed kan horen).

Koffie bij De Basiliek in het centrum. De weg er naar toe was heel toegankelijk: het hele centrum is drempelvrij en ook de ingang van het restaurant is drempelvrij gemaakt (heel knap, want het zit in een oud gebouw). Het toegankelijk toilet kan iets beter worden aangegeven, maar de wc was echt heel goed. Een van de mooiste die ik heb gezien met uitzicht op de kerk.

Op de website van het Oyfo Techniekmuseum staat duidelijk hoe je je bezoek kan voorbereiden, ook als je een beperking hebt. Er staat eerlijk dat sommige dingen niet zo toegankelijk zijn voor doven of slechthorenden. Bij de balie werd de meneer wat zenuwachtig toen ik daar, als slechthorende, wat meer informatie over vroeg. Maar er werd verder heel goed rekening gehouden met mensen met een beperking: rolstoelliften, toegankelijk toilet, gratis rolstoelen, extra brede ingang, voorwerpen die je ook mag vasthouden en voelen. Er zijn zelfs mini-versies gemaakt van de grote voorwerpen, zodat je die ook kan voelen. Tip: ondertitel de Nederlandse video’s ook in het Nederlands, niet alleen in het Engels. Dan kan iedereen het snappen.

Het centrum van Hengelo is echt heel toegankelijk ontworpen. Belangrijkste tip die ik heb: hou ook rekening met andere beperkingen dan alleen fysieke beperkingen. Sommige stukken zijn lastig en spannend voor iemand die slecht ziet of hoort.